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o % UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
S v & | ’ ~Region 1
% M 5 " 1 Congress Street, Suite 1100
00 i ~ BOSTON, MA 02114-2023
December 30, 2008

Thomas J. Shandera, RN, MPH,:CIC RS

Patient Safety Officer/Infection Prevention and Control Coordinator .
The Acadia Hospital Lo : ’
268 Stillwater Avenue

P.O. Box 422

Bangor, ME 04401

B Dear Mr.v Shandera:

This letter addresses questions you raise in your email inquiry to Lisa Papetti dated May
29, 2008 which was referred to my staff for response, I apologize for the delay in
responding. We have been researching your réquest to provide you as complete and
accurate response as possible. We have identifi¢d each of the questions in your original
email followed by the corresponding answer. : o

In order for materials to be hazardous wastes under the RCRA program, and therefore be
subject to RCRA regulations, they must first be classified as solid waste. Materials

- become solid waste when they are discarded or are intended for discard (40 CFR 261.2).
Since all of the items for which you request a determination are disposed of or are
intended for discard, they are solid waste. They become hazardous wastes if they are
“listed” in 40 CFR Part 261, Subpart D, or exhibit one or more of the hazardous waste

- characteristics; i.e., ignitability, corrfosivity, reactivity, or toxicity (40 CFR 261.20-
- 261.24). TR 1 : : '

We are providing general guidance about whether particular waste streams are within
what EPA has classified as “listed” hazardous waste. In contrast, it generally is not
possible to specify in general guidance whether or not all wastes within a waste stream
. .are characteristic hazardous wastes, since the particular characteristics of wastes within a
~ waste stream may vary. It ultimately is the responsibility of each generator to determine
" whether a particular waste is either a listed or characteristic hazardous waste. The basis .
for each-determination should be documented and retained in the generator’s files.

Under RCRA, States may regulate hazardous wastes more stringently or more broadly in
scope than the EPA. Since the Maine Department of Environmental Protection (MEDEP)
has been authorized to implement the hazardous waste program in lieu of the federal
program and may regulate certain wastes more stringently than the federal regulations,
we recommend that you consult with the MEDEP for their interpretation of their
regulations. BT Y o
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The EPA’s Office of Solrd Waste is evaluatmg national;guidance regarding the status of
various pharmaceutrcal wastes generated in a healthcar setting If and when such
guldance is issued, it is possible that it may take a different interpretation on a particular
issue than is taken in this letter. Any such natlonal guidance could supersede the
gu1dance set forth in this letter;. However, this letter expresses the Region’s current
interpretations which will continue to apply unless and until they are changed. Also,
please note the Agency has recently published a proposed rule regarding the proposed

-inclusion of hazardous pharmaceutical wastes under the Unrversal Waste Rule (UWR)

(see the followmg link):

Li-

This letter addresses your questions rega_rdlng t_he status _of various products which have |
been used and then are being discarded. The rules could be different for products that

" never have been used but are being discarded (for example, disposal of unused products

that contain a P-listed material as the sole active ingredient would be regulated as a listed |
waste). Thus, this guidance should not be rehed upon in the event you are discarding
unused ‘'materials.

1. Does nicotine gum that has been chew » onstitute Hazardous waste?

Nicotine gum that has been chewed isnot a/lis od wast icotlne gum is cons1dered aPp-
listed (P075) commercial chemical product (CCP) formulatlon of nicotine as the sole
active ingredient. However, once the gum has been chewed (and the nicotine -
administered), the product would be con51dered used for its intended purpose. It is no
longer considéred a CCP and, therefore, not a P-listed hazardous waste when disposed
(see EPA guidance link below). However, the waste’s properties then should be
evaluated to determine if it exhibits a hazardous waste characteristic (i.e., ignitability,
corros1v1ty, reactivity or tox101ty) To assist in making this deterrmnation for a particular
formulation of nicotine gum, we recommend that you consult with the supplier or
manufacturer of the product to ensure the used product would not exhibit any of the
hazardous waste characteristics. : :

CCPs used for their 1ntended purpose, RCRA Onhne #1 145 9 4/21/89:
http://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248¢239947e8525 6d090071 175f/BCFA96341
ABF27668525670F 006BDFD2/$ﬁ1e/ 1 1459 Ddf

2. Do nicotine patches that hav_e been worn constitute hazardous waste?

N1cot1ne patches that have been worn are ;dous waste. Like nicotine
gum, nicotine patches are also considered a P-listed (P075) commercial chemical product
(CCP) formulation of nicotine as the sole active ingredient.’ However, once the patch is
removed, the product is considered to have been used for its intended purpose. It is no
longer a CCP and, therefore, not a P-listed hazardous waste when disposed. The waste’s
properties should be evaluated to determine if it exhibits a hazardous waste characteristic
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(i.e., ignitability, corrosivity, reactivity or toxicity). We suggest you consult with your
supplier or manufacturer to make sure that the used nicotine patches will not be
characteristic before disposing of them as a non-hazardous waste.

3. Do Epi-pens that have been used constitute hazardous waste?

Based upon EPA guidance documents (links below), used Epi-pens are not a P-listed
hazardous waste. It is our understanding that most of the chemical that is used in medical
applications is one of several epinephrine salts, and epinephrine salts are not included in
the scope of the commercial chemical product listing of epinephrine base (listed as P042)
at 40 CFR 261.33. However, note some manufacturers’ MSDS information identifies the
product as that of adrenalin base. Therefore, we recommend checking with the supplier
or manufacturer to verify the proper classification of the active ingredient of the Epi-pen
product as either epinephrine base or epinephrine salt (which impacts disposal
requirements for unused Epi-pens). Epi-pens are syringe-like, and according to EPA
guidance, any remaining residues in such a dispensing instrument are considered to have
been used for their intended purpose and therefore would not be considered a P-listed
hazardous waste. The syringe-like instruments are not considered to be “containers,”
thus-the rules classifying as hazardous wastes non-empty containers that have held
hazardous wastes do not apply. The used Epi-pen and remaining formulation should be

. evaluated to determine if it exhibits a characteristic of hazardous waste (i.e., ignitability,

corrosivity, reactivity or toxicity). We recommend you check with your supplier or
manufacturer for information related to the possible hazardous characteristics of this type
of waste. '

See RCRA Online #14778, 10/15/07 letter regarding scope of epinephrine (P042) listing:
http://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248c239947¢85256d09007117 5f/2F701627E
B73B2AB852573D2005E0B4F/$”i_‘1:1;e/ 14778.D_df:.ﬁ . '

Also, see RCRA Online #14788, 471 4/08 letter referencing prior determinations of
residual epinephrine in a syringe and the scope of P042 listing: - :
http://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248¢23 9947¢85256d090071175£/6 ASDEDF2
FBA24FE68525744B0045B4AF/$file/14788.pdf ’

4. - Do glass ampules from which epinephrine has been withdrawn constitute hazardous
waste? , _ o ' P

.. We are providing answers to_bdth the salt and the béSe fomis of epinephrine. As noted

above, epinephrine salt when discarded (per EPA guidance above) is not included in the
P list of hazardous wastes, and therefore is not considered a hazardous waste. If the
discarded ampule contains an epinephrine salt, it is.not a “listed” waste. The formulation
may, however, be considered a RCRA hazardous waste if it exhibits a characteristic of
hazardous waste (i.e., ignitability, corrosivity, reactivity or toxicity). We recommend you
check with your supplier or manufacturer for information related to the possible
hazardous characteristics of this type of waste. '

P
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When epmephrme is the base form and the sole actlve 1ngred1ent of a formulation, the
remaining waste in the ampule would constltute an unused commercial chemical product,

~a P042 acutely hazardous waste when dlsposed Unhke an Epl-pen or a syringe, an

ampule is considered to be a contarner

Whenever the waste is characteristic hazardous or lrste I :azardous the ampule would be
subject to applicable hazardous waste requlrements unless the generator is able to comply
with the "RCRA empty" requirements Wthh pertain to removal of residues of hazardous

-waste in containers (40 CFR 261.7). However, due to ‘the size of the ampule, it may not
~ be practical to attempt to remove residues. Thus, alternatively, if hazardous, the Agency

would recommend you consider drsposal of the entire container (ampule and residue) as a
hazardous waste. » :

5. Do glass bottles containing nitro glycerm some or’ all of which has been
administered to a patrent constitute: hazardOUS waste? i

We believe the State of Maine regulates medical nitroglycerine as a listed acutely

hazardous waste (P081) when disposed. We recommend that you check with the State
for their latest interpretation of their regulations. The State is more stringent than the
EPA in the regulation of nitroglycetin as follows. In the early days of RCRA, EPA
regulated the unused commercial chemical product nitroglycerine, which was listed
solely for reactivity, as a listed acutely hazardous waste,(P081) when disposed. On
February 1, 2002, EPA revrsed its progra ; f1xture and derived-from rules
went into effect. These provide that for a w2 ha§ibeen listed solely for the
characteristic of ignitability, corrosivity or reactmty, the waste is no longer regulated if it
does not exhibit any hazardous waste characteristic. P081 is'listed solely for reactivity,
and because EPA presumes that medical n1troglycer1ne is not reactive, it would not be
regulated as hazardous waste under EPA's new rule. However, under the RCRA statute
and regulations, a state would have to adopt this new, less stringent provision in order for
it to be in effect in that particular state. Until a state adopts this provision or in cases
where they decide not to, the previous more stringent requirement remains in effect.

- Thus, in the State of Maine, because Maine has not adopted nor been authorized for the

new mixture and derived-from rule, the earher more str1ngent rules continue to be in
place and medicinal nrtroglycerrne remams regulated asa P081 listed hazardous waste.

The glass bottles which have held the n1troglycer1ne are considered to be containers. As
discussed in item 4 above, the container would be subject to hazardous waste
requirements unless the generator is able to comply with the "RCRA empty"
requirements which pertain to the removal of residues of hazardous waste in containers -
(40 CFR 261.7). Any waste removed from the container would have to be managed in
compliance with applicable hazardous waste requirements. If the waste is not removed,
then the bottle and the resrdue within it would have to b managed asa hazardous waste.

Below is a link to a previous RCRA Onlme document (_ 14654) Whrch relates to this
question. : ; S
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http://yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248¢239947e85256d090071175f/7acfec572de
8897f85256d1600748bcb!OpenDocument

If you have any questions on this 1nformat10n please contact Robin Biscaia in our
Hazardous Waste Unit at (617) 918-1642. You may also wish to contact Mike Hudson,
Supervisor of the Hazardous Waste Enforcement Unit of the Maine Department of
Environmental Protection at (207) 287-7994, or email at michael.s. hudson@maine.gov
since they are authorlzed to manage the hazardous waste program in the State of Maine.

§mcerely,

/ i WWW/\/

Mary Sandé son, Chief
Remedla’{?n and Restoratlon II Branch
Office of Site Remediation and Restoration

cc: Michael Hudson, Maine DEP ‘
" Stuart Gray, Chief, Hazardous Waste Umt
Deborah Brown, Chief, RCRA Enforcement Unit
Jeff Fowley, RCRA Attorney


http://vosemite

