US ERA ARCHIVE DOCUMENT

EPA REGION 1 REVOLVING LOAN FUND WORKSHOP

JUNE 5, 2012 - 8:30 AM TO 4:30 PM



EPA Region 1 Offices – Court of Appeals – 15th Floor John W. McCormack Post Office and Courthouse Boston, MA



AGENDA

I. Registration Chris Lombard, EPA R1 8:30 – 9:00 (30 Minutes)

II. Welcome, Introductions and Workshop Schedule Nancy Barmakian, *EPA R1* 9:00 – 9:15 (15 Minutes)

III. Site & Borrower/Subgrantee Eligibility ReviewJoe Ferrari, *EPA R1*9:15 – 10:15 (60 Minutes)
What to think about and look for when you are considering the eligibility of a project.

IV. Networking Break *10:15 – 10:30 (15 Minutes)*

V. ACRES RLF Compliance Frank Gardner, *EPA R1*10:30 – 11:00 (30 Minutes)
How to identify, collect, enter, and update RLF specific ACRES data in a timely fashion.

VI. RLF Terms & Conditions – What Do They All Mean? Dorrie Paar, EPA R1 11:00 – 12:00 (60 Minutes)

A review of the current RLF Terms & Conditions.

VII. Lunch (On your own) 12:00 – 1:00 (60 Minutes)

VIII. Effectively Marketing Your RLF Program

1:00 – 2:00 (60 Minutes)

Deborah Chisholm, City of Nashua, NH

Kiersten Bourgeois, Vermont ACCD, VT

Panel Discussion: What we all can do to help market your RLF program to potential applicants.

IX. Cost Share Review & Documentation Jim Byrne, *EPA R1* 2:00 – 2:45 (45 Minutes) Mike McCluskey, *NHDES*, *NH* What is allowable and how to document it to ensure your program is meeting the requirement and providing you with more flexibility.

X. Networking Break 2:45 – 3:00 (15 Minutes)

XI. Program Income – How to Track, Manage & Use It
3:00 – 3:45 (45 Minutes)

Kevin Shea, City of Taunton, MA
Rose Souza, City of Taunton, MA

How to manage program income and use it to your advantage.

XII. How Can We Improve the RLF Program? Diane Kelley, *EPA R1 3:45 – 4:15 (30 Minutes)*Open discussion on what we can do to make the program work better for all of us.

XIII. Wrap Up Joe Ferrari, *EPA R1* 4:15 – 4:30 (15 Minutes)