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Thank you for your letter dated January 10, 2014, asking a question about regulations applicable to 
electronics recycling. As I hope you know, ensuring that used electronics are properly and sustainably 
managed is a high priority for the Environmental Protection Agency. Towards that end, together with 
other federal agencies, we are implementing the National Strategy for Electronics Stewardship (NSES) 
which emphasizes increasing safe and effective management of used electronics. Our work in this area 
includes encouraging the use of electronics recyclers who are certified to an accredited management 
standard, and encouraging recyclers to become certified. I was pleased to find that your company, 
Global Environmental Services (GES), has achieved several of these certifications. Thank you for the 
effort you have put into this important third-party certification process. 

Your letter asks a specific question about how the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
regulations may apply to GES' Glass Remediation Process. We have reviewed your letter, along with 
supplemental information provided by your colleague, Mr. Chuck Ladrevi lle. 

Under the federal RCRA regulations at 40 CFR 261.4(a)(22), used, intact cathode ray tubes (CRTs): (1) 
are not solid wastes within the United States, unless they are disposed , or are speculatively accumulated 
as defined in § 26 I.l(c)(8) or (2) are not solid wastes when exported for recycling provided they meet 
the requirements of§ 26 I .40. Used, broken CRTs are not solid wastes provided that they meet the 
requirements of§ 261.39, which include conditions for managing CRTs, such as storage and labeling 
standards. Additionally, used, broken CRTs are subject to the speculative accumulation provision at§ 
26 1.1(c)(8) and, if used in a manner constituting disposal, must comply with the applicable requirements 
of part 266, subpart C (see§ 26 1.39(a)(4)). Additionally, under § 261.39(d), glass from used CRTs that 
is used in a manner constituting disposal must comply with the requirements of 40 CFR part 266, 
subpart C. 

Regarding the used CRTs, because GES is recycling used CRTs, the regulations at§§ 261.4(a)(22) and 
261.39 would apply to the management of the used CRTs prior to and during processing. 

Regarding the processed CRT glass, while the Agency supports the development of technologies that 
can legitimately recycle CRT glass in a manner protective of human health and the environment, the 
existing CRT exclusion at 40 CFR 261.39(c) only applies to processed CRT glass sent for recycling to a 
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CRT glass manufacturer or a lead smelter and thus, because GES will use a mechanical process to 
recycle the CRT glass into lead and silica sand, this provision does not apply to GES. Instead, GES may 
recycle the hazardous CRT glass in an on-site hazardous waste generator accumulation unit (e.g., 
containment building or tank) without a hazardous waste permit provided they are in compliance with 
the applicable hazardous waste generator requirements in 40 CFR 262.34, and provided that the 
treatment is not thermal treatment (RO 13553, 51 FR 10168). Otherwise, treatment ofthe hazardous 
CRT glass is subject to the hazardous waste requirements of 40 CFR parts 264 and 265, and the 
hazardous waste permitting requirements of part 270. 

Furthermore, the lead and silica sand products, according to emails from Mr. Landreville, "will be sold 
as their basic elements (i.e., sand for concrete/construction and lead for containment, other)." The 
regulations at 40 CFR part 266, subpart C would apply because EPA considers the silica sand to be a 
recycled material used in a manner constituting disposal when the sand is applied to or placed on the 
land or used in foundations or other land placement activities. These regulations require that the product 
of the recycling (i.e., silica sand) meet the applicable land disposal restriction (LDR) treatment standards 
in subpart D of part 268 prior to placing the material on the land. 

Lastly, under the RCRA regulations, all recycling must be legitimate recycling, which means that the 
generator of the hazardous secondary material (in this case, CRT glass) must consider whether the 
material provides a useful contribution to the recycled product or recycling process, whether the product 
of the recycling is valuable, whether the hazardous secondary material is managed as a valuable 
commodity, and whether the product of the recycling contains "toxics along for the ride." For more 
information on EPA's legitimacy standard, please see the "Revisions to the Definition of Solid Waste 
Final Rule Compilations: The History of Legitimate Recycling" at 
http://Vvww.epa.gov/epawastelhazard/dsw/downloads/history-legit-recycling.pdf. 

Please note that the federal exclusion for used CRTs and CRT glass at§ 261.4(a)(22) may not be in 
effect in all states. This is because states that are authorized to implement the RCRA regulations may be 
more stringent than the federal regulations. Therefore, I encourage you to check with your state 
regarding any state-specific regulations that may apply. 

If you have any further questions or discuss this matter further, please feel free to contact Amanda 
Kohler of my staff at kohler.amanda@epa.gov or 703-347-8975. 

Sincerely, 

,~~\l;w~ 
Barnes Johns~~~irector 
Office of Resource Conservation and Recovery 
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