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THE TEXT YOU ARE VIEWNG | S A COVPUTER- GENERATED OR RETYPED VERSI ON OF A
PAPER PHOTOCOPY OF THE ORI G NAL. ALTHOUGH CONSI DERABLE EFFORT HAS BEEN
EXPENDED TO QUALI TY ASSURE THE CONVERSI ON, |IT MAY CONTAI N TYPOGRAPHI CAL
ERRORS. TO OBTAIN A LEGAL COPY OF THE ORI G NAL DOCUMENT, AS IT
CURRENTLY EXI STS, THE READER SHOULD CONTACT THE OFFI CE THAT ORI G NATED
THE CORRESPONDENCE OR PROVI DED THE RESPONSE.

| MEMD OBSOLETE |

| SEE 4.26 |
_______________ UNI TED STATES ENVI RONVENTAL PROTECTI ON AGENCY
WASHI NGTON. D. C. 20460
APR 1 1981
MEMORANDUM OFFI CE OF ENFORCENMENT

SUBJECT: PSD Questions

FROM Di rector
Di vision of Stationary Source Enforcenent

TO Merrill S. Hohman, Director
Air & Hazardous Materials Division, Region

This is to respond to your neno of February 26, 1901 in which you
requested answers to five questions that were raised by industry
representatives concerning PSD. | would like to respond to your questions
in the order in which they were raised

(1) The answer to this question is found in section 52.21 (b)(3)(i) of
t he August 7, 1980 anendnents to the PSD regulations. In order for a
decrease in enissions to be considered contenporaneous, the actual decrease
itself must take place within five years of the particul ar physical change
or change in nethod of operation at a stationary source. The decrease nust
be enforceable in order to be creditable; however, enforceability is a
requirement distinct fromthe five year contenporaneous tine frame of the
actual em ssions decrease

(2) In order to determine if PSD reviewis applicable for a
nodi fication, it is necessary to look at the source status (mmjor vs. non-
maj or) before and after the proposed nodification. |f the existing source
is of major status for one pollutant but the results of the nodification
will bring the source below the major source threshold for that pollutant
PSD review will not be required. 1In order for PSD review to be applicable
for the case in question, the source nust either retain its mjor status for
S2 or propose increases that woul d make the source major for TSP after the
nodi fication. Any contenporaneous creditable increases or decreases in
em ssions should be included when determ ning the enmission results of the
proposed nodi ficati on.

(3) PSD review, or exenptions to PSD review are based on
preconstruction information. A major source which qualifies as a non-profit
health institution may receive an exenption from PSD review. The effect of
a change in the source's non-profit status upon its exenption would depend
on any conditions of the exenption
or factors concerning the change in status. This office would like to
reserve judgenent on your question until nore specific information on the
source in question is avail able.

(4) The followi ng definition of "municipal solid waste," which is found
in 40 CFR 60.51(b) should be used when determ ning a possible exenption
under 40 CFR 52.21(b) (2).

"Solid Waste" neans refuse, nore than 50 percent of which is
muni ci pal type waste consisting of a mxture of paper, wood, yard
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wast es, food wastes, plastics, |eather, rubber, and other
conbusti bl es, and nonconbustible materials such as glass and rock.

This definition is used to maintain consistency between the PSD and
NSPS prograns. The policy of using NSPS definitions (where appropriate) for
PSD and NSR i s supported by | anguage in the PSD workshop manual and in an
Oct ober 24, 1980 neno from QAQPS to the Regional O fices (copy attached).

(5) The definition of "steamgenerating unit" given in 40 CFR 60.41 a
shoul d be used when determ ning an exenption under 40 CFR 52.21
(b)(2)(iii)(d). As you nentioned in your nenp, the application of the
af orenmenti oned exenption was nmore narrow y defined between proposal and
pronul gati on of the PSD amendments. The proposed rul e exenpted from
nodi fication any use of RDF generated from nunicipal solid waste. The
pronul gated rul es exenpted the use of RDF only at steam generating units.
The | anguage in the August 7, 1980 preanble and the purpose of the exenption
itself, however, supports the use of the broader definition of "steam
generating unit."

If you have any questions regarding this response, please contact Janet
Littlejohn of ny staff at 755-2564.

Edward E. Reich
At t achnent

cc: Mke Trutna (OAQPS)
Peter Wckoff (OGO

UNI TED STATES ENVI RONMVENTAL PROTECTI ON AGENCY

DATE: February 26, 1981
SUBJECT: PSD Questions

FROM Merrill S. Hohman, Director
Air & Hazardous Materials Division

TO Edward E. Reich, Director
Di vision of Stationary Source Enforcenent
Washi ngt on, DC

Subsequent to our recent PSD workshop, representatives of the attending
industries presented us with sone interesting questions. | am hopeful that
you can assist us in answering the followi ng questions. Assune all sources
are in PSD areas for all pollutants.

Question 1: A source shuts down an old boiler in 1976. Several years after
t he shutdown, the source decides to build a new boiler and comence
construction on it in 1983. (Therefore, the emissions reduction fromthe
old facility would not normally be considered contenporaneous because it
occurred beyond the five year period before the new source construction.)
However, the old boiler shutdown was not federally enforceable until the
source consented to a permt condition in 1979. Question: Wuld the
reduction fromthe shutdown be consi dered contenporaneous?

Question 2: An existing source is considered major for SO2 em ssions only.
(I't has the potential to emit SO2 at a level that is slightly in excess of
the 250 tons per year applicability level.) The source plans a new boiler
nodi fication that increases only TSP above the "de m ni nus" |evels.

Normally, this would bring TSP under a PSD review. However, after the

nodi fication is conpleted, there will be enough contenporaneous reductions
to bring the SO |evels bel ow 250 tons per year; therefore, naking the
source, as nodified, a mnor source. Question: is the source still
considered a major source after the nodification and subject to a PSD review
for TSP, or would it be considered a m nor source and not subject to PSD?

Question 3: A source applies to the Governor and requests an exenption from
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PSD because they are a nonprofit health institution. Assune the request is
approved and EPA concurs.

Scenario A: After the source commences construction, but before it
starts operation, ownership changes to an organi zation that cannot
be considered "non-profit" and would not operate the source in a
"non-profit way".

Question: Is Region | correct in assum ng that the source being
operated by the new owners woul d be subject to a PSD revi ew?.

Scenario B: Source is built and commences operation. Oanership
changes to the organization not considered non-profit after the
source is operating. Question: Wuld the new owners be required to
retrofit BACT and be subject to other PSD requirenents because
they no longer qualify for the "non-profit" exenption, or would

t hey be exenpt from PSD because there is only a change in
ownershi p (and no increase in emnissions)?

Question 4: |Is there a definition for municipal solid waste as that termis
used under the exenption at 40 CFR 52.21(b)(2)(iii)(d)? Wuld construction
site waste that consists nobstly of wood, with sonme nails and bolts, bits of
concrete and gravel, steel strapping, wire, shingles, etc., be considered
muni ci pal solid waste? Note: Such waste is currently being landfilled at a
muni ci pal dunp.

Question 5: Under the sane exenption indicated in Question 4, the term
"steam generating unit" is used. On page 52704 of the August 7, 1980
revisions, the preanble states that only the switch to RDF at a "steam
generating unit" is exenpt. It goes on to explain that the termshall have
the same neaning for the purposes of PSD as it does for the purposes of the
new NSPS for certain electric utility "steamgenerating units". Under 40
CFR 60.41a, there is a definition for "steamgenerating unit" and a
definition for "electric utility steamgenerating unit". Question: Which
definition is applicable? Since the exenption may either apply to virtually
all boilers, under one definition or only those that contribute to the
generation of electricity for sale, under the other definition the
distinction is inportant.

Since these are questions that involve real case situations, we would
appreciate it greatly if you could respond to these questions by March 13
1981.

Pl ease contact John Courcier of ny staff if you should have any questions.
He can be reached at (FTS) 223-4448

cc: Janet Littlejohn, DSSE



