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THE TEXT YOU ARE VIEWNG | S A COVPUTER- GENERATED OR RETYPED VERSI ON OF A
PAPER PHOTOCOPY OF THE ORI G NAL. ALTHOUGH CONSI DERABLE EFFORT HAS BEEN
EXPENDED TO QUALI TY ASSURE THE CONVERSI ON, |IT MAY CONTAI N TYPOGRAPHI CAL
ERRORS. TO OBTAIN A LEGAL COPY OF THE ORI G NAL DOCUMENT, AS IT
CURRENTLY EXI STS, THE READER SHOULD CONTACT THE OFFI CE THAT ORI G NATED
THE CORRESPONDENCE OR PROVI DED THE RESPONSE

UNI TED STATES ENVI RONMVENTAL PROTECTI ON AGENCY
WASHI NGTON, D. C. 20460

OFFI CE OF
AR, NO SE, AND RADI ATI ON

M. Stephen A. Gol dberg
M. Patrick M Raher
Hogan & Hartson

815 Connecti cut Avenue
Washington, D.C. 20006

Dear Sirs:

This is inreply to your letter of July 23, 1981, in which you posed
several questions regarding the applicability of PSD and/or NSPS to certain
changes proposed for a petroleumstorage facility. Your letter presented an
outline of various physical and product storage changes which will result in
changes in em ssion |levels, and then asked several questions based on that
scenario. | would like to preface our responses to your questions by
stating that they will be based on the facts stated in your letter and the
followi ng assunptions: first, that no physical changes are being nmade to the
storage tanks thensel ves, other than the addition of nixers, and second
that the tanks were capabl e of accommpdati ng the new product prior to June
11, 1973. | would like to address your questions in the order in which they
were raised.

Under PSD, the neasure of the enission change woul d be the difference
between the actual emissions at the tinme of the proposed change and the
em ssions occurring as a result of the proposed product change. Actua
em ssions are defined in general, as the average em ssion rate of a source
during a two year period before the proposed nodification (See 40 CFR
52.21(b)(21)).

Measuring the enmission rate for NSPS purposes varies fromPSD only to
the extent that the actual emission rate of a source is determ ned at the
time of the proposed change rather than determi ned by averagi ng em ssions
fromthe previous two years. Also the emi ssion rate, for NSPS purposes, is
determ ned on a kg/hr basis rather than on a tons/year basis.

1. Under the PSD regul ations, a source is considered as all the
pollutant emtting activities, under conmon control or ownership, at
contiguous or adjacent sites, and under the sane mgjor SIC industria
grouping. In the situation outlined
in your letter, the source would be considered an oil refinery and the
storage tanks woul d be considered as emi ssion units within the refinery.
Based on the previous nentioned assunptions, the product storage change
itself, is not considered a physical change or change in the nethod of
operation (See 40 CFR 52.21(b) (2)). |If, then, the new piping, punps, and
m xers are not built, the product storage change woul d not be subject to PSD
revi ew

The addition of the piping, punps, and mxers is considered a physica
change. PSD applicability would be based on a significant increase in
em ssions resulting fromthese changes and any other creditable
cont enpor aneous em ssion increases or decreases (See 40 CFR 52.21(b)(3)).
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If the em ssion increases resulting fromthe addition of the piping, mxers,
or punps (or any conbination of these itens) are greater than de m ninus and
there are not sufficient creditable decreases to offset these enm ssions, the
changes woul d be subject to PSD review. The em ssion increase fromthe
product storage change woul d be consi dered a cont enporaneous increase, and
included in the air quality analysis. The increase in em ssions at the
tanks, however, would be exenpt fromthe BACT requirenents (See 40 CFR
52.21(j) (3)).

2. (a) The multiple tank storage change in your exanple would be
consi dered a single project under PSD. The eni ssion change woul d be the net
total of non-exenpt changes, and if this nunber is greater than de m ninus,
any ot her creditabl e contenporaneous em ssion increases or decreases. Thus,
if none of the four product storage changes were exenpt the em ssion
i ncrease would be 75 tons/year.

(b) If the changes at Tanks 3 and 4 are exenpt, the emi ssion
change for PSD purposes could still be 75 TPY. However, the increases at
Tanks 3 and 4 woul d be a contenporaneous eni ssions increase and would only
be used for applicability purposes, if the increases at Tanks 1 and 2 are
greater than de mininus. Since the changes at Tanks | and 2 would result in
a net increase of only 20 tons per year, |less than de mninus, the project
woul d be exenpt from PSD revi ew

(c) The emnission increase associated with the non-exenpt physica
changes nust be greater than de m ninus before the contenporaneous time
period is triggered. Using the em ssion figures in your exanple, the
cont enpor aneous time period would be triggered if none of the proposed
changes are exenpt and woul d not be triggered if the changes at Tanks 3 and
4 are exenpt

The product storage changes associated with installation of piping
and/ or punps alone (Tanks 1 and 2 in the sanple
situation) woul d be exenpt from NSPS under 40 C.F. R Section 60.14(e).
Section 60.14(e)(4) provides that the use of an alternative fuel or raw
material will not by itself be considered a nodification if the existing
facility was designed to accommpdate that use. Under 40 C.F.R 60.2, the
existing facility is defined as "any apparatus of the type for which a
standard is promulgated in this part, and the construction or nodification
of which was commenced before the date of proposal of that standard. . . ."
Under Subpart Ka of 40 C.F.R Part 60, the "affected facility" (the facility
for which the petrol eum storage standards were pronul gated) does not include
pi pi ng and punps external to the storage tank. As a result, even though an
em ssions increase would result fromthe product storage changes for which
installation of piping and punps is necessary, under 60.14(e) (4) the
increase would not subject the tanks to the NSPS, because the existing
facility itself was capable of accomnmpdating the new materials.

Section 60.14(e) would not exenpt the product storage changes
associated with installation of a mxer (Tanks 3 and 4). Since the m xer
woul d be considered part of the affected facility under Subpart Ka, and
since these tanks apparently cannot accommopdate the new non- honogeneous
materials without a mixer, installation of a m xer and a subsequent product
storage change resulting in increased em ssions would constitute a
nodi fication of these storage tanks and subject themto the NSPS

Based upon this discussion, the answers to your specific questions are
as follows:

1. (a) The product storage changes are exenpt from NSPS review if the
pi pi ng, punps, and mxers are not built.

(b) The product storage changes are exenpt if only the new piping
and punps are built.

(c) The product storage changes at tanks where mixers are built
woul d subj ect those tanks (Tanks 3 and 4) to the NSPS

(d) If the piping, punps, and mixers are all built, the product
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storage changes at tanks where m xers
subj ect only those tanks,to the NSPS.

2. Each of the storage tanks is

applicability of NSPS is exam ned separately for each tank.
none of the tanks in the sanple situation were exenpt

assune that

Section 60.14(e)(4), Tank 2 woul d not

there is no increase in eni ssions at that tank.

storage tanks by a pipe network woul d

are built
Agai n,

(Tanks 3 and 4 only) would
Tanks 1 and 2 woul d be exenpt.

considered a separate facility and the
If one were to
under

be subject to NSPS revi ew because

The interconnecting of the
not affect this situation.

3. There is no de mninus increase threshold bel ow which the NSPS

woul d not

continuous nmonitoring as specified in
t he case of storage tanks,
increase in em ssions.
precision for

woul d result
approxi mated on an hourly basis.

One further point should be nade
on your exanple. The piping and punp
NSPS for Petrol eum Refinery Fugitives
and the regulation's effective date.
as an affected facility in drafts for

apply to a non-exenpt storage change.
em ssion rate would be clearly denpbnstrated by nanual

em ssion factors nust
Em ssion factors do not
neasuring storage em ssions to enable the Agency to discern
whet her there was an increase of one ton per year.
i ncreases are determ ned on a kg/ hr basis,
in an em ssions difference which could not

Normal ly, an increase in the
eni ssion tests or

40 CFR 60, Appendix C. However, in
be used to approxi mate the
provi de the necessary

As di scussed earlier,
a one ton/year increase
practically be

so that

to clarify the inpact of NSPS review
installations may be subject to the
dependi ng upon the construction date
Thi s equipnment is specifically listed
this future NSPS.

If you have further questions concerning this PSD and NSPS

applicability determ nation,
ny staff at 755-2564.

pl ease contact Janet

Farella or Ann East ham of

Si ncerely yours,

Edward E. Rei ch,

Di rect or

Di vision of Stationary

Sour ce Enf orcenent

cc: Peter Wckoff - OGC

Hi ke Trutna - OAQPS
Ri ch Gssias - OGC
Li nda Chaput - OAQPS
Dick Burr - OAQPS

HOGAN & HARTSON

TELECOPI ER:

July 23,

M. Edward Reich
Di rector

CABLE

(EN-341)

813 CONNECTI CUT AVENUE
WASHI NGTON, D.C. 20006
TELEPHONE (202) 331- 4500

" HOGANDER WASHI NGTON'
TELEX: 89-2757, INTL. 64353
331-4770, 331-2637, 331-4769

WRI TER S DI RECT DI AL NUMBER
(202) 331- 4682

1981

Di vision of Stationary Source Enforcenent

U.S. Environnent al
401 M Street, S. W
Mai | Code: EN341
Room 3202-M
Washi ngt on,

Prot ecti on Agency

D.C. 20460

Re: Request for

PSD and NSPS

Applicability Determ nations
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Dear M. Reich:

This request for PSD and NSPS applicability determ nations is being
made on behal f of the owner of several petroleumrefineries located in
several different Regions. The owner anticipates common, recurring NSPS and
PSD questions concerning the petrol eum storage tanks at these refineries,
and this request is therefore directed to your office for a single response
HOGAN & HARTSON
M. Edward Reich
July 23, 1981
Page Two

rather than to each of the Regions. The relevant facts and specific
determ nations requested are set forth bel ow

l. FACTS

Due to various causes (e.g., tank retirenent, new production schedul es,
etc.), it is desirable fromtine to time to change the product storage
pattern at a refinery's petrol eum storage tanks. 1In all cases, the affected
tanks are and al ways have been physically capable of storing the products
they would store after a pattern change. (See FOOTNOTE*)

Al'l of the tanks which might be affected were constructed prior to June
11, 1973, and none has ever been the subject of a nodification within the
neani ng of the PSD and NSPS regul ati ons. The capacity of each tank exceeds
40, 000 gal | ons.

The potentially-affected tanks are presently | oaded and unl oaded by
pi peline. Generally speaking, storage changes could not be acconplished
using existing pipelines, but could be acconplished by other neans, such as
by truck, and the various sites are and al ways have been physically capabl e
of | oading and unl oading by truck. However, as a matter of conveni ence and
practicality, it would be desirable to build new piping for these purposes.
Any new pi ping would be external to the tanks and woul d consist essentially
of changing the tank "feed" and "exit" lines to connect with different
exi sting main product lines. Several new punps, also external to the tanks,
woul d be required in conjunction with the pipeline changes.

In some instances, storage pattern changes would result in the use for
bl endi ng purposes of tanks not previously used for such purposes. Mxing
devices, internal to the tanks, would be added to these tanks to facilitate
t he bl ending process. The m xers would not affect the storage capabilities
of the tanks.

[ FOOTNOTE *] The refineries also are and al ways have been physically
capabl e of accepting any products which are or mght be stored

4.20

HOGAN & HARTSON
M. Edward Reich
July 23, 1981
Page Three

The piping, punp, and m xer changes woul d not thenselves result in any
em ssions increases or decreases. The only em ssions changes woul d be those
associ ated with the new product storage patterns. At any given tank the new
storage patterns mght result in no change in enmissions, an increase in
em ssions, or a decrease in enissions. Neither the physical changes
(piping, punps, and mixers), nor the storage changes are proscribed by any
applicable permts.

A sanple situation is attached hereto. The four storage changes in the
exanpl e are interdependent and constitute a single, integrated project. It
is requested that the specific questions posed in Sections IIl.B. and I1.C
bel ow be answered for the sanple situation. (The enission changes in the
exanpl e should be assumed to represent the correct conputation as per your
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response to the questions posed in Section I1.A)

1. QUESTI ONS
A. Cener a

1. Is the proper neasure of the em ssions change associated with
a given tank the difference between its em ssions with the actual product
stored during the two years preceding the change and (a) its emissions with
t he proposed product, or (b) its em ssions with the "worst case" product
that could be stored? Wy?

2. Does the answer to the preceding question differ for PSD and
NSPS pur poses?

B. PSD

l. Are the product storage changes in the exanple exenpt from
PSD revi ew under 40 C.F. R Section 52.21(b) (2) (e):[see footnote *]

(a) if the new piping, punps, and mi xers are not built?

[footnote *] If the answers differ amobng the tanks, please indicate the
answer for each tank.

HOGAN & HARTSON

M. Edward Reich

July 23,1981

Page Four

(b) if only the new piping and punps are built?
(c) if only the mixers are built?

(d) if the piping, punps, and mixers are all built?

2. Is the multiple tank storage change in the exanple a single
project froma PSD perspective, such that if it constitutes a nodification,
it is a single nodification and the em ssions change associated with the
project is the net total of the nonexenpt storage changes? Thus,

(a) if none of the four product storage changes were exenpt
from PSD review, would the em ssions increase associ at ed
with the project be 75 tons per year?

(b) if for sone reason the changes at tanks 3 and 4 were
exenpt under 40 C.F.R Section 52.21(b) (2) (e), but the
changes at 1 and 2 were not, would the em ssions change
for PSD purposes be a 20 ton per year increase?

(c) is the net total of the non-exenpt storage changes the
proper figure to use in determ ning whether a
conputati on of the contenporaneous, creditable increases
and decreases for the past five years is necessary under
PSD Ruling 120? For exanple, would the five-year
conputation be required under subpart (a) of this
question, but not under subpart (b)?

B. NSPS

1. Are the product storage changes exenpt from NSPS revi ew under
40 C.F.R Section 60.14(e):[see footnote *]

(a) if the new piping, punps, and mixers are not built?

[footnote *] If the answers differ amobng the tanks, please indicate the
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answer for each tank
HOGAN & HARTSON
M. Edward Reich

July 23, 1981
Page Five

(b) if only the new piping and punps are built?
(c) if only the mixers are built?
(d) if the piping, punps, and mixers are all built?
2. Are each of the storage tanks a separate facility, such that
the applicability of NSPS should be exam ned separately for each? Thus,
assum ng none of the tanks in the exanple were exenpt under 40 C.F. R

Section 60.14(e), would NSPS apply to tanks 1, 3, and 4, but not to 2?' Does
t he exi stence of an interconnecting pipe network affect this result?

3. Is there any de mininms increase threshold (e.g., 1 tpy)
bel ow whi ch NSPS woul d not apply to a non-exenpt storage change?

I'11. CONCLUSI ON

If further information is necessary to process these requests, kindly
contact either of the undersigned, at (202) 331-4682, or (202) 331-5783
respectively.

Si ncerely,

Patrick M Raher

St ephen A. Gol dberg

Att achment
EXAVPLE
PRODUCT VOC EM SSI ONS
TANK NO. PHYSI CAL CHANGE STORAGE CHANGE CHANGE ( See
(See Footnote *) Foot note *)
1 pi pi ng only Yes +50 tpy
2 pi pi ng and punp Yes -30 tpy
3 pi pi ng and m xer Yes +10 tpy
4 m xer only Yes +45 typ
NET = +75 tpy
Footnote *: No associ ated eni ssi ons change
Footnote **: Results solely from product storage change



