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                          June 4, 1990
MEMORANDUM

SUBJECT:  Definition of Postapproval Monitoring

FROM:     Ed Lillis, Chief
          Noncriteria Pollutant Program Branch (MD-15)

TO:       Marcia Spink, Chief
          Air Programs Branch (3AM10)

     This is in response to your April 30, 1990 request to
clarify the definition of "postapproval monitoring" as the term
is used in the regulations for prevention of significant
deterioration (PSD) at 40 CFR 51.166(m)(v).  As you know, the
term is used to identify the time when ambient ozone monitoring
is to be undertaken when the normal PSD requirement for
preconstruction ozone monitoring is waived.  The correct
interpretation is that the postapproval period may begin any time
after the source receives its PSD permit.  This is explained in
the Ambient Monitoring Guidelines for Prevention of Significant
Deterioration (PSD) [EPA-450/4-87-007, May 1987], which further
provides that "in no case should the postapproval monitoring be
started later than 2 years after the start-up of the new source
or modification." (See page A-19.)

     Please give me or Dan deRoeck a call if you have any
questions.

cc:  Air Branch Chief, Regions I-X 
     NSR Contacts
     Regional Modeling Contacts


