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                UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                           WASHINGTON, D.C.  20460
                               August 8, 1980
                                                            Office of
                                                            Enforcement

MEMORANDUM
----------
SUBJECT:  PSD Applicability Determination: Babylon 2   

FROM:     Edward E. Reich  (EN 341)
          Director, Stationary Source Enforcement Division

TO:       William K. Sawyer, Attorney 
          General Enforcement Branch, Region II

     This is in response to your memo dated July 28, 1980, concerning the
Babylon incinerator #2.  Babylon #2 is a municipal incinerator capable of
charging more than 250 tons of refuse per day and will have the potential to
emit greater than 100 tons per year of particulate matter.  The incinerator
has been shutdown since 1975 and has been removed from the state's emission
inventory.  The source now wishes to reopen and the question is what are the
implications as to the PSD permitting requirements.

     Consistent with an earlier determination dated September 6, 1978, (copy
attached), a source which has been shut down would be a new source for PSD
purposes upon reopening if the shutdown was permanent.  Whether a shutdown
was permanent depends upon the intention of the owner or operator at the
time of the shutdown as determined from all the facts and circumstances,
including the cause of the shutdown and the handling of the shutdown by the
State.  Under the facts you have given us, we would presume that the
shutdown was permanent, since it has lasted for five years, and the State
has removed the incinerator from its emissions inventory.  Consequently
unless the owner or operator of the source were to rebut that presumption,
we would treat the source as a new source (or modification if it occurs at
an existing major source) for PSD purposes.  Babylon #2 will be required to
meet the BACT standards, but will not necessarily have to meet a limit at
least as stringent as 40 CFR 60.52, unless this facility is itself subject
to the requirements of NSPS.  BACT sets NSPS as the minimum level of control
when such source is subject to the NSPS.  This means that the individual
source would have to be subject to NSPS not just that NSPS applies to the
source category.

     This response was completed with the concurrence of the Office of
General Counsel, should you have any additional questions or comments,
please contact Janet Littlejohn EN-341.

                                   [SIGNED BY WILLIAM J. JOHNSON]
                                   Edward E. Reich

cc:  Peter Wyckoff
     Jim Weigold

                UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                                  REGION II

   DATE:  AUG 7  1980

SUBJECT:  Memo Dated July 28, 1980 from William Sawyer to Edward Reich



          Concerning Applicability of PSD Regulations to the Babylon #2
          Incinerator

   FROM:  Charles S. Warren
          Regional Administrator
 
     TO:  Richard D. Wilson (EN-339)              Michael James (A-133)
          Deputy Assistant Administrator for      Associate General C.
          General Enforcement                     Air, Noise & Radiation     
          Division

Region II is conducting negotiations with the town of Islip and the New York
State Department of Environmental Conservation on the issue of re-opening
several incinerators to burn solid waste presently being disposed of in a
local landfill.  Pursuant to these negotiations, William Sawyer of the
Enforcement Division in Region II has communicated by telephone with Rich
Biondi and Janet Littlejohn, both of the Division of Stationary Source
Enforcement, as well as to Edward Reich by the above-referenced memorandum. 
The issue he has raised is whether one of the incinerators (Babylon #2) will
be required to meet PSD regulations upon reopening.  We are operating under
serious time constraints since the landfill is a severe health and
environmental hazard.  I hope that we will be able to receive a
determination from headquarters on this issue by no later than Monday,
August 11.

                UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                           WASHINGTON, D.C.  20460

                                 SEP 6 1978
                                                       OFFICE OF ENFORCEMENT

SUBJECT:  PSD Requirements

FROM:     Director
          Division of Stationary Source Enforcement

TO:       Stephen A. Dvorkin, Chief
          General Enforcement Branch
          Region II

     In response to your memo dated June 29, 1978, we have consulted with
the Offices of General Counsel and Air Quality Planning and Standards and
provide the following responses to your questions regarding the
applicability of several PSD requirements.

     Q - 1(a).  Is a source which shut down approximately four years ago
because of an industrial accident, and which was not and is not required to
obtain a permit under a SIP, subject to the requirements of PSD?  This
source was not subject to PSD requirements prior to March 1, 1978.

     A - This is a question which we have not previously addressed, but we
believe that EPA policy should be as follows.  A source which had been shut
down would be a new source for PSD purposes upon reopening if the shutdown
was permanent.  Conversely, it would not be a new source if the shutdown was
not permanent.  Whether a shutdown was permanent depends upon the intention
of the owner or operator at the time of the shutdown as determined from all
the facts and circumstances, including the cause of the shutdown and the
handling of the shutdown by the State.  A shutdown lasting for two years or
more, or resulting in removal of the source from the emissions inventory of
the State, should be presumed permanent.  The owner or operator proposing to
reopen the source would have the burden of showing that the shutdown was not
permanent, 
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and of overcoming any presumption that it was.  Under the facts you have
given us, we would presume that the shutdown was permanent, since it has
already lasted about four years.  Consequently, unless the owner or operator
of the source were to rebut that presumption, we would treat the source as a
new source for PSD purposes.



     We assume that your statement that the source was not subject to the
PSD regulations in effect before March 1, 1978, means that it was not in one
of the nineteen source categories listed in Section 52.21(d) (1) of those
regulations.  A proposed new source which was not in one of those categories
would be subject to the PSD regulations promulgated on June 19, 1978, unless
(1) all required SIP permits had been obtained by March 1, 1978, and (2)
construction commences before March 19, 1979, is not discontinued for 18
months or more and is completed within a reasonable time.  See Section
52.21(i) (3), 43 FR 26406.  Here, all required SIP permits were obtained by
March 1, since none was required.  Consequently, the source would not be
subject to the new regulations, assuming that the reopening is commenced
before March 19, 1979, is not discontinued for more than 18 months and is
completed within a reasonable time.

     If we were to treat the source as an existing source for PSD purposes,
we would also conclude that it is not subject to the new regulations.[SEE
FOOTNOTE 1]  No source on which construction commenced before June 1, 1975,
would be subject to those regulations. [SEE FOOTNOTE 1] See Clean Air Act
Sections 168(b), 169(4); 40 CFR 52.21(d) (1) (1977).  Here, since the source
was in operation about 4 years ago, construction on it presumably commenced
before then, well before June 1, 1975.  Hence, it would (presumably) not be
subject to the new regulations.

     Q  - 1(b).  Would your answer to 1.a., above, change if the source is
or was required to obtain a SIP permit?

     A  - If the source shut down temporarily, it would not be required to
obtain a PSD permit in order to start up.

________________________________
     [FOOTNOTE 1]  Application of this rule requires special guidance for
multifacility sources which construct in phases.  Generally, if one phase of
a multifacility source commenced construction by June 1, 1975, all other
mutually dependent phases specifically approved for construction at the same
time will also be "grandfathered".  On the other hand, each independent
facility must have commenced construction individually by June 1, 1975, to
have achieved grandfather status.  See 43 FR 26396, 19 June 1978.
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On the other hand, if the source shut down permanently, it would, upon
reopening, be required to obtain a PSD permit unless the following two
conditions were met:  1) the SIP permit was obtained prior to 3/1/78 and 2)
any construction necessary for reopening is commenced prior to 3/19/79, is
not discontinued for 18 months or more and is completed within a reasonable
time.

     Q - 2.  Is the EPA required in all cases to forebear from issuing a PSD
permit until a SIP permit has been issued or is such forbearance required
only when the source is subject to the "Interpretative Ruling" (41 FR 55524,
December 21, 1976)?

     A - EPA should refrain from issuing a PSD permit prior to issuance of a
SIP permit only in cases where the source is also subject to the
Interpretative Ruling.  (See 43 FR 26402, column 3.)

     Q - 3.  In the evaluation of BACT, does equipment reliability play a
part, i.e., should a unit capable of 80% control with a 20% downtime, be
preferred to a unit capable of 90% control with a 35% downtime?  Can backup
equipment be required for BACT purposes?

     A - Questions concerning BACT should be addressed to the Control
Programs Development Division in Durham, N.C.

     Q - 4.  For the purpose of determining what constitutes "air pollution
control equipment," what is meant by the phrase ". . . normal product of the
source or its normal operation"?  (43 FR 26392, mid. col., June 19, 1978). 
Does that refer to the quantity or quality of the product or both, i.e., if
a baghouse collects 100% of the product, a settling chamber collects 20%,
and without some device no product is collected, what is deemed to be "air
pollution control equipment"?



     A - If a source (such as one which produces zinc-oxide) cannot capture
any of its product without the use of some type of control device, the least
efficient control device used in the industry will be considered vital to
the process.  For example, if sources in such an industry typically employ
either settling chambers or baghouses, potential emissions will be
calculated as the emissions from such a source with a settling chamber
installed.

     Q - 5.  Do the provisions of Section 167 of the Clean Air Act, which
refer to issuance of an Order and seeking injunctive relief for PSD
violations, create enforcement authorities independent of those created in
Section 113 for SIP violations, or do they simply incorporate Section 113 by
reference?

     A - We believe that Section 167 provides the Agency
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with enforcement authority which is not necessarily otherwise provided by
Section 113.  The Office of Enforcement is drafting guidance on
implementation of Section 167.  This guidance should be completed shortly. 
In the interim, the Agency should enforce against violations of the PSD
requirements under the mechanisms established by Section 113, generally. 
There is one important situation, however, in which resort to Section 167
may be necessary.  This would occur when a state had issued a permit that
EPA considered to be invalid.  In this situation, we believe that Section
167 provides the Agency with the authority to halt the construction of the
source directly, without first having to resort to the cumbersome process of
seeking a judicial declaration that the state permit is invalid.  (See 42 FR
57473 (1977)).  In this respect, Section 167 provides the agency with
authority similar to that provided by section 113(a) (5) and (b)(5) to
prevent sources with invalid permits from constructing in nonattainment
areas.  Please note, however, that no delegations for enforcement of the PSD
requirements have been signed yet, and so any action under Section 167 would
have to be taken in close coordination with DSSE, and any Section 167 orders
would have to be signed by the Administrator.

     If you have any further questions on these issues, please contact Libby
Scopino at FTS 755-2564.

                                   Edward E. Reich

                       ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
                            WASHINGTON, DC  20460
                        OFFICE OF THE GENERAL COUNSEL

DATE:     February 14, 1973

FROM:     Michael A. James, Attorney
          Air Quality and Radiation Division

                              MEMORANDUM OF LAW
                                    FACTS

     Your memorandum of February 2, 1973, briefly discusses the issue of the
reopening of existing plants which have been closed for a period of time. 
Some have closed because of lack of demand for their products, others
operate on a seasonal basis.  You have inquired regarding the applicability
of new source performance standards to these sources.

                                  QUESTION

     May a source which was in existence prior to the proposed date of a new
source performance standard (applicable to that class of sources) be
subjected to the standard when it resumes operations following the proposal?

                                   ANSWER

     No, the source would not be a "new source" within the meaning of
section 111 (a) (2) of the Clean Air Act.



                                 DISCUSSION

     The sources which your memorandum describes are "existing sources", not
"new sources" which may be regulated under Section 111.  The section defines
"new source" as follows:

          [A]ny stationary source, the construction or modification of which
          is commenced after the publication of regulations
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(or, if earlier, proposal regulations) presuming a standard of performance
under this section which will be applicable to such source.

     Under the facts given it [ILLEGIBLE] struction" activity is [ILLEGIBLE]
to plant to its former operating condition and we do not think this could
legitimately be characterized as "fabrication, erection, or installation of
an affected facility".  (See Footnote *)  In addition, no modification
within the meaning of the section is involved, since it appears that neither
the source's physical structure nor its method of operation is changed from
its condition under previous operations.

____________________
[FOOTNOTE *]:  Which is the definition of "construction" under EPA
               regulation 40 CFR 60.2 (g).


