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THE TEXT YOU ARE VIEWNG | S A COVPUTER- GENERATED OR RETYPED VERSI ON OF A
PAPER PHOTOCOPY OF THE ORI G NAL. ALTHOUGH CONSI DERABLE EFFORT HAS BEEN
EXPENDED TO QUALI TY ASSURE THE CONVERSI ON, |IT MAY CONTAI N TYPOGRAPHI CAL
ERRORS. TO OBTAIN A LEGAL COPY OF THE ORI G NAL DOCUMENT, AS IT
CURRENTLY EXI STS, THE READER SHOULD CONTACT THE OFFI CE THAT ORI G NATED
THE CORRESPONDENCE OR PROVI DED THE RESPONSE.

UNI TED STATES ENVI RONMVENTAL PROTECTI ON AGENCY
WASHI NGTON, D. C. 20460

February 13, 1978
OFFI CE OF ENFORCENMENT

SUBJECT: PSD Applicability Determ nation

FROM Di rector
Di vision of Stationary Source Enforcenent

TO St ephen A. Dvorkin, Chief
General Enforcenent Branch - Region 11

This is in response to your request dated January 12, 1978, concerning
the applicability of the regulations for prevention of significant
deterioration (PSD) to the Virgin |Islands Refinery Corporation's (VIRCO
petroleumrefinery to be located on St. Croix, US. Virgin Islands. The
question at issue is whether VIRCO had commenced construction of the
refinery prior to June 1, 1975.

Commenced, as it was defined on June 1, 1975, neans that an owner or
operator has undertaken a continuous program of construction or nodification
or that an owner or operator has entered into a contractual obligation to
undert ake and conplete, within a reasonable tine, a continuous program of
construction or nodification. This definition has been refined to apply to
on-site construction (See nenps from Roger Strel ow to Regional
Admi ni strators dated Decenber 18, 1975 and April 21, 1976, copies attached).
Therefore, only significant and continuous site preparation work such as
maj or clearing or excavation or placenent, assenbly, or installation of
unique facilities or equipnment at the site should be considered a program of
construction or nodification for purposes of Section 52.21(b) (7).

VWile the question at issue is whether VIRCO comenced construction
prior to June 1, 1975, it breaks down into two areas: 1) Has VI RCO
undert aken a program of continuous construction, or 2) has it entered into a
contract to undertake a continuous program It is not enough that a major
source has purchased a site to qualify for exenption fromthe PSD permt.
If this were true many maj or conpanies with large |and hol di ngs could avoid
the PSD requirenents by virtue of owning these potential sites. Even if the
site clearing,
whi ch VI RCO has acconplished to date, satisfies the contentions in Strelow s
meno, it is my opinion that VIRCO could not have undertaken a conti nuous
program of on-site construction in light of the fact that they have not
resunmed their construction for a period in excess of two and one-half years.

It appears fromitem#2 in your nmeno that VIRCO s liability under their
site preparation contract is limted to $250,000. However, liability
pursuant to a |iquidated damages provision, should VIRCO cancel the contract
entirely, is a different issue fromhow nmuch liability VIRCO could incur for
site preparation work done without its witten approval. It is our position
that the $250,000 does not constitute a significant expenditure. However,
should there be a large difference in liability incurred by VIRCO resulting
fromcancel lation of the contract this issue may be re-opened.

In summary, based on the information submitted in your neno, it is the
determination of this office that VIRCOw Il not suffer a significant |oss
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shoul d they be unable to construct this source at this site. This is

provi ded, as discussed previously that the figures in item#2 of your neno
do not significantly change. Therefore, | believe that the proposed VI RCO
petrol eumrefinery has not commenced construction and is subject to the PSD
regul ations. Further, VIRCO, should they not obtain a PSD permt prior to
March 1, 1978, will be subject to the new PSD requirenments as proposed on
Novenber 3, 1977

If you have any additional questions or comments, please contact Rich
Bi ondi (755-2564) of ny staff.

Edward E. Reich

At t achnent
cc: Mke Trutna - CPDD

Not e: Al though this determ nati on was nmade based on the definition of
"conmenced" contained in 52.21 (b)(7), the results of this
deci sion woul d not have been altered had the definition contained
in the Clean Air Act Amendnents (Section 169(2)) been used
i nst ead.

UNI TED STATES ENVI RONMVENTAL PROTECTI ON AGENCY
WASHI NGTON, D.C. 20460

OFFI CE OF
Al R AND WASTE MANAGEMENT

DATE: April 21, 1976

SUBJECT: PSD Regul ations - Interpretation of
" Conmencenent of Construction”

FROM Roger Strel ow, Assistant Adm nistrator
for Air and Waste Managenent (AW 443)

TO Regi onal Administrators

Because several questions have been rai sed about nmy meno of Decenber
18, 1975 on the above-referenced subject | would like to stress one basic
point and clarify another.

A.  The "Contract" Exenption. For a contractual obligation to qualify
a source for an exenption, 40 CFR 52.21(b) (7) requires that the obligation
be for a "continuous program of construction or nodification." Page 1 of ny
Decenber 18 menp states that ordinarily, "only significant and continuous
site preparation work, such as major clearing or excavation or placenent,
assenbly, or installation of unique facilities or equipnment at the site
shoul d be considered a 'program of construction or nodification'."
(Enphasi s added).

Thus, as a general rule, for one to qualify for the contractua
exenption, he nust have contracted for continuous on-site construction work.
The discussion in the first full paragraph on page 3 of ny Decenber 18 neno
is not intended to provide exceptions to this general rule. That discussion
relates to situations in which even though a "contract" for on-site work
were executed prior to June 1975, the "contract" might still not qualify the
source for an exenption.

Accordingly, the nere fact that a source had contracted for the
fabrication of a piece of equipment prior to June 1975 (i.e., placing an
order for a boiler) would not ordinarily exenpt the source. Only if a non-
site-work contract could fit within the "irrevocably comitted"
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exception (discussed in the first full paragraph on page 2 of my Decenber 18
nmeno) would it qualify the source for an exenption fromreview As nmy neno
i ndi cat es, such situations should be "rare."

B. Permits Under 40 CFR 51.18. | did not intend to state that as an
iron-clad rule, a source which had not received a 51.18 pernmit would be
subject to PSD review. Since this is a reasonable inference fromthe
di scussion at the top of page 2 of ny Decenber 18 neno, | should clarify the
matter.

VWhat | did intend to say was that the absence of a 51.18 permt should
be considered as a relevant factor in determ ning whether a source could
neet the "irrevocably committed" exception (discussed in the first full
par agr aph on page 2 of my Decenber 18 nemp). A source's argunents regarding
an "irrevocable commtnment” would have to be | ooked at extrenely skeptically
if it had not yet even obtained a 51.18 permt.

I should note in concluding this point that the presence of a 51.18
pernmit, by itself, neither constitutes the commencenent of construction nor
an "irrevocable commtnent” to do so.

cc: Regional Air Division Directors
Regi onal Counsel
UNI TED STATES ENVI RONMVENTAL PROTECTI ON AGENCY

DATE: Decenber 18, 1975

SUBJECT: PSD Regul ations - Interpretation
of Commencenent of Construction

FROM Roger Strelow, Assistant Adm nistrator
for Air and Waste Managenent (AW 433)

TO Regi onal Administrators

Thi s menorandum provi des gui dance on how t he phrase "commence" as that
termis used in EPA's regulations to prevent significant deterioration of
air quality (40 CFR Section 52.21) is to be interpreted.

Section 52.21(d) (2) of the regulations requires that any of the 19
specified types of sources which commence construction or nodification
subsequent to June 1, 1975, are required to obtain a permt. 40 CFR Section
52.21 (b) (7) defines commenced as follows:

"Conmenced" means that an owner or operator has undertaken a continuous
program of construction or nodification or that an owner or operator
has entered into a contractual obligation to undertake and conpl ete,
within a reasonable tine, a continuous program of construction or

nodi fi cati on.

The purpose of the regulations to prevent significant deterioration is
to ensure that a source is not located at a site which would result in
em ssions fromthat source violating the applicable increnent. Thus the
term "comencenent of construction” as that termis used in the regul ations
to prevent significant deterioration, refers to on-site construction.
Odinarily therefore only significant and continuous site preparation work
such as mmjor clearing or excavation or placenent, assenbly, or installation
of unique facilities or equipment at the site should be considered a
"program of construction or nodification" for purposes of Section 52.21(b)
(7). However each case nust be reviewed on its own facts, as noted bel ow

There are two additional factors that should be considered. Under 40
Part 51, Regul ations for Preparation, Adoption, and Submittal of State
Impl ementation Plans (SIP's), all SIP's are required to include a procedure
for review (prior to construction and nodification) of the location of
2

new sources (Section 51.18). Failure to obtain approval before commencing
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on-site construction of a source requiring such approval would, of course,
violate the applicable plan. Therefore, any source of the type covered by
the significant deterioration regulations that has not yet received approva
to construct pursuant to the applicable plan should be subject to review
In any situation where such approval is not required for a source prior to
commencenent of on-site construction, the lack of such approval will not be
determinative that the source has not comenced on-site construction.

There may al so be situations where, although actual on-site work has
not comenced or been contracted for, the source is so irrevocably committed
to a particular site that it should be considered as having comenced
construction. Such situations could include sources which are only a few
days or weeks from conmencing on-site construction or sources which have
contracted for or constructed unique site specific facilities or equipnent
which are not yet being installed on-site. Such situations will be rare but
may be taken into account in determ ning whether the source is in
effectively the same position as if it had commenced on-site construction.

Because sone sources may in good faith, have construed Section 52.21(b)
(7) differently before this guidance and have since entered into binding
commitnents on the assunption that they were exenpt fromreview, it is
necessary to provide for such cases. Therefore, where a source has, in good
faith, begun on-site construction or entered into a contractual obligation
to begin on-site construction after June 1, 1975, on the good faith
assunption that the source was exenpt fromthe significant deterioration
regul ati on, the source will not be subject to review. Reliance upon fornma
witten statements by EPA personnel that the source in question would not be
subj ect to new source revi ew under these regulations would ordinarily be
consi dered reasonable reliance in good faith on the assunption that the
regul ati ons do not apply to such sources. Conversely any source that is
aware of this guidance at the tine on-site construction commenced or a
contractual obligation was undertaken could not be considered to have done
so in good faith reliance that it did not need to be reviewed. Therefore
you should review all nmajor sources

3

intending to construct in your Region and notify those sources which are
subject to review in accordance with this guidance

Finally, 40 CFR Section 52.21(b) (7) states that an owner or operator
has comenced construction not only when he has undertaken a conti nuous
program of construction or nodification hinself but also when he has entered
into a "contractual obligation to undertake and conplete, within a
reasonable tine, a continuous program of construction or nodification". The
question of whether a contract represents a "contractual obligation" wll
depend upon the unavoi dable | oss that would be suffered by a source if it is

required to cancel such contract. It is clearly beyond the intent of these
regul ati ons, for exanple, to pernmt a source which has only a contract
revocable at will to escape revi ew under these regul ations.

Correspondi ngly, where the contract may be cancelled or nodified at an
insubstantial loss to the plant operator, the proposed source should not be
al l oned to escape review under these regulations. The determ nation of
whet her a source will suffer a substantial loss if the contract were
terminated and therefore whether there is in fact a "contractua
obligation", nust be nade on a case-by-case basis as there are no genera
gui delines that would cover all situations. Factors that would be

consi dered woul d include the question of whether or not the contract could
be executed at another site or nodified for the site in question and the
amount of any additional costs of constructing at another site or of

cancel ling the contract.

Addi ti onal questions may arise concerning the applicability of the PSD
regul ati ons to phased construction projects. |If a new stationary source
will contain a nunber of facilities to be built in a program of phased
construction, the entire project should not automatically be exenpt from
review just because one of the facilities is grandfathered. Only those
additional facilities which are necessary for the operation of the
grandfathered facility should be exenpt fromreview

For exanple, if a power conpany has commenced construction only on the
first unit of a planned three unit power plant prior to June 1, 1975, the
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other two units would normally not be exenpt from significant deterioration
review, since the first unit can operate conpletely independently of
4

the other two units. On the other hand, commencenent of construction of the

basi ¢ oxygen furnaces at a new grass roots steel mll would exenpt other
facilities, such as a blast furnace, continuous casting operation, rolling
mll, and sintering plant, which are necessary to operate the basic oxygen
furnaces.

As this guidance indicates, there is no clear line dividing those
sources which are grandfathered and those which are not. Judgnents nust be
made on a case-by case basis. For this reason it is not possible to predict
wi t hout knowi ng the facts of each case which sources are subject to PSD
revi ew

The policy contained in this guidance package has been discussed at
length with Regions VIl and X and was al so di scussed and agreed to at the
Decenber 12 nmeeting in Dallas with the Regional Division Directors for Air
and Hazardous Material s.



