


Questions and Answers Concerning Non-EGUs Transitioning from                          
the NOx Budget Trading Program to the CAIR NOx Program 

 
 
Q1:   In 2008, will a unit that is not an electricity generating unit under 40 CFR 

51.123(cc) (referred to as a non-EGU), but that currently must meet the 
requirements of the NOx Budget Trading Program (NBP) also be subject to 
the ozone season NOx program under the Clean Air Interstate Regulation 
(CAIR) ? 

 
A1:     It depends.  If your State agency elects to bring NOx Budget Trading Program 

non-EGUs into CAIR, the answer is yes.  But if the State chooses not to bring 
these units into CAIR, then the answer is no.  See 40 CFR 51.123(aa)(2)(i).  
At this time, it is EPA’s understanding that only DE, MD, IL, and NJ will not 
be bringing their non-EGUs into CAIR.  You should contact your State 
agency to confirm this information.   

________________________________________________________________________ 
 
Q2: Suppose that a State agency has decided not to bring NBP non-EGUs into the 

CAIR NOx ozone season program.  Given that the non-EGUs in that State will 
no longer be in the NBP after 2008 and are not CAIR units, is it permissible 
for these units to discontinue the Part 75 monitoring and reporting of NOx 
mass emissions data in 2009 ?     

 
A2: No, in most cases.  If the State continues to rely on emission reductions from 

the non-EGU to meet the NOx emission reduction requirements under the NOx 
SIP Call (which is the likely scenario), then Part 75 monitoring and reporting 
of NOx mass emissions data for the unit must continue.  These emissions data 
may be reported on an ozone season-only basis unless the State agency 
requires year-round reporting.  See 40 CFR 51.121(i)(4).  

________________________________________________________________________ 
 
Q3: Suppose that a non-EGU in the current NOx Budget Trading Program is 

located in a State that has annual CAIR NOx and SO2 programs and an ozone 
season CAIR NOx program.  If the State agency has elected to bring its NBP 
non-EGUs into CAIR, will this unit be subject to the annual CAIR NOx and 
SO2 programs as well as the ozone season CAIR NOx program ?  

 
A3:  No.  When a NBP non-EGU is brought into CAIR, the unit can only be 

subject to the CAIR NOx ozone season program, irrespective of whether the 
State in which the unit is located has annual CAIR NOx and SO2 programs.   

 
Compare 40 CFR 51.123(o)(2) and (p) with 51.123(aa)(2)(i) and (ee)(1).    
See also 70 FR 25290, 1st column, May 12, 2005.    

________________________________________________________________________ 
 



Q4: Suppose that a non-EGU is in the NOx Budget Trading Program and has been 
reporting NOx mass emissions and heat input data on an ozone season-only 
basis.  The unit is located in a State that has both an annual and an ozone 
season CAIR NOx program.  The State agency has elected to bring NBP non-
EGUs into CAIR.  Is it acceptable to continue reporting NOx mass emissions 
and heat input data on an ozone season-only basis for this unit, or must the 
owner or operator switch to year-round reporting ? 

 
A4: Unless the State CAIR NOx ozone season rule requires year-round reporting, 

the owner or operator may continue to report emissions data on an ozone 
season-only basis for this unit, since it is subject only to the CAIR NOx ozone 
season program. 

________________________________________________________________________ 
 
Q5: Suppose that a State agency has decided not to bring its NBP non-EGUs into 

the CAIR NOx ozone season program.  Will these units still be subject to the 
NOx Budget Trading Program in 2008 ? 

 
A5: Yes.  Even if the State agency has elected not to bring its NBP non-EGUs into 

CAIR, these units will still be in the NOx Budget Trading Program in 2008, 
which is the final year of the NBP.  EPA will no longer administer the NBP 
after the 2008 ozone season.  See 40 CFR 51.121(r). 

________________________________________________________________________ 
 
Q6: For a non-EGU that is transitioning from the NBP to the CAIR NOx ozone 

season program, are any monitoring plan revisions or additional monitoring 
system certifications required ? 

 
A6: If the State agency has decided to bring its NBP non-EGUs into the CAIR 

NOx ozone season program, no monitoring plan revisions or additional 
certifications are required in 2007, with one possible exception. If the non-
EGUs have not been required to monitor and report heat input data under the 
NBP, but are required to do so under the State CAIR NOx ozone season rule, 
then each unit must implement a Part 75-compliant heat input monitoring 
methodology before the start of the 2008 ozone season.   

 
 If the State agency has decided not to bring its NBP non-EGUs into the CAIR 

NOx ozone season program, no monitoring plan revisions or additional 
certifications are required in either 2007 or 2008, since both of these years are 
covered by the NBP.   In 2009, however, the units’ classification codes in the 
electronic monitoring plan must be changed (in a manner consistent with the 
new XML reporting format) to indicate that the units are still required to 
report emissions data for the purposes of the NOx SIP Call, but are not CAIR 
units.  EPA will develop a special classification code for these units. 

________________________________________________________________________ 
 



Q7: If a State agency has decided not to bring NBP non-EGUs into the CAIR NOx 
ozone season program, will these units be required to have representatives 
after 2008, to make official Part 75 submittals to EPA?  If so, what type of 
representative is required for the units ?     

 
A7: Yes.  If the State continues to rely on emission reductions from the non-EGU 

to meet the NOx emission reduction requirements under the NOx SIP Call, 
then, after 2008, even though the unit is not subject to CAIR, it must continue 
to have a representative (i.e., a designated representative). The designated 
representative will make the official Part 75 submissions to EPA, in order to 
comply with Part 75 emissions monitoring and reporting requirements.  See 
40 CFR 51.121(i)(4). 

________________________________________________________________________ 
 
Q8: Once a NOx Budget Trading Program non-EGU becomes a CAIR NOx ozone 

season unit, are there any restrictions on the unit’s ability to trade its NOx 
allowances with other CAIR NOx units in 2009 and beyond ?  

 
A8: All CAIR NOx ozone season units, including non-EGUs, may trade their 

CAIR NOx ozone season allowances without restriction.  Also, any unused 
NOx allowances from the NBP may be used to comply with the CAIR NOx 
ozone season program in 2009 and thereafter.   

______________________________________________________________________ 
 
 
For further information, see:   http://www.epa.gov/airmarkets/progsregs/cair/faq-10.html 
 


